Nek aan Nek

Nek aan Nek

Het woord “girafgiraffe-382396_1920fe” komt van het Italiaanse woord giraffa dat ontleend is aan het Arabische woord zarāfa. De Romeinen noemden de giraffe camelopardalis, wat letterlijk “kameelpanter” betekent. Deze benaming komt nog terug in het Afrikaans (kameelperd) en vroeger ook in het Nederlands (kameelpardel).

Dat de giraffe met en totale maximale lengte van  5 meter het hoogste dier op aarde is weten de meeste mensen wel. Alleen de schouderhoogte is soms alleen al 3 of 4 meter. Hij kan wel 28 jaar worden en de vrouwtjes krijgen meestal maar 1 jong.

De nek van een giraffe is toch wel erg bijzonder….of niet. Wist je bijvoorbeeld dat de nek van de giraffe maar 7 nekwervels telt, net als bijna alle zoogdieren, zo ook die van een mens?

Nekpijn is een veel voorkomende klacht in de praktijk. Ongeveer een derde van de bevolking heeft wel eens last van nekklachten. De meeste oorzaken van nekpjin zijn niet ernstig, maar dit neemt niet weg dat mensen hier grote hinder van kunnen ondervinden.

De reflexzone van de nek kun je vinden aan de zijkant van de grote teen. Je zal merken dat dit gevoelig is bij nekklachten. Masseer dit gedeelte van de teen een aantal keren en adem een paar keer goed door. Na een paar minuten zal de nek zich gaan ontspannen en in veel gevallen de nekklachten verminderen of zelfs verdwijnen. Neem gerust contact op met de praktijk bij vragen of voor het maken van een afspraak. Bij aanhoudende klachten is het raadzaam een arts te raadplegen.

 

nekpijn