Pssstttt… Heb ik het al verteld?

Pssstttt… Heb ik het al verteld?

girls-914823_1920

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een productief dagje zo. Heerlijk gewerkt in de praktijk,  administratie gedaan en nog heel even een blog schrijven. Maar nu weet ik het toch echt even niet meer. Heb ik het nu wel of niet verteld. Misschien heb ik er ooit over geschreven. Nee volgens mij niet… volgens mij heb ik het in de praktijk al heel vaak verteld, maar online gedeeld heb ik het volgens mij nog niet. Gek eigenlijk. Informatie die zo belangrijk is en écht mensen kan helpen… Heel vreemd. Misschien omdat het een privé verhaal is. Dat vertel je toch gemakkelijker face to face dan dat je het met de hele wereld deelt. Mensen delen zoveel in de praktijk, dus vind ik het soms ook belangrijk om wat privé voorbeelden te vertellen.

Ten eerste omdat een therapeut ook gewoon maar een mens is en ondanks een vaak gezonde levensstijl ook zijn/haar zwakke plekken heeft en soms lichamelijke klachten heeft. Zijn ook net mensen soms. Oké mocht ik hier al eens over geschreven hebben, dan moet je het me maar vergeven. Maar het risico dat iemand gebaat kan zijn bij deze informatie en nu niet wil ik ook niet nemen. Oké daar gaan we.

Ik weet niet eens meer precies wanneer het begon. Ik weet wel dat mijn moeder er ook vaak last van had. Vreselijk om te zien en erg pijnlijk. Zelfs één zonnestraaltje kon je al in tranen doen uitbarsten. Iedereen moest uit je buurt blijven en elk geluid kwam 10 keer zo hard binnen. Ook moest je in de buurt van het toilet blijven als het zover was….zo misselijk.

stress-543658_1920

 

Migraine. Alsof je hoofd (en de rest van je lichaam trouwens ook) compleet op instorten stond. Jaren heb ik hier mee rond gelopen. Van alles geprobeerd maar omdat het ook gerust een poosje weg kon blijven bleef ik er lang mee rond lopen.

 

Totdat ik op een dag in contact kwam met iemand die reflexzonetherapie gaf. Erg leuk maar wat deze drukpuntmassage nu werkelijk betekenen voor iemand met migraine? Maar met de nodige scepsis, de adviezen van deze therapeute opgevolgd, mijn voedingspatroon aangepast en de nodige coaching gekregen om eventueel oud zeer te verwerken (hierover zo iets meer). Maar na enkele weken voelde ik me echt beter en ik had hoop dat de aanvallen zouden uitblijven. Een enkele aanval heb ik nog wel gehad sinds dien, maar lang niet zo heftig. De laatste aanval is nu jaren geleden en ineens vroeg ik me vandaag af…..Heb ik dit verhaal eigenlijk wel verteld? Online? Misschien wel niet omdat het dan zou lijken alsof een therapeute haar (wonder) therapie aan het promoten is of om een andere reden. Geen idee. Ook wil ik melden dat bij elke therapievorm het ontzettend belangrijk is dat mensen zelf ook aan de slag gaan met de adviezen (voeding/beweging/rust/)

Nee, geen hormonen, geen familiekwaal, geen chocolade, varkensvlees, of te veel of te weinig koffie. Dit zijn wel triggers die hoofdpijn kunnen oproepen, versterken of provoceren, maar géén veroorzakers.

In de reguliere geneeskunde worden deze klachten meestal gezien als gevolg van verhoogde spierspanningen in nek en hoofd of van abnormale verwijding van de bloedvaten in het hoofd. Oorzaken als tumoren, hypertensie, auto-immuun processen zullen worden uitgesloten, om in de meeste gevallen tot een diagnose als spanningshoofdpijn of migraine zonder bekende oorzaak te komen. Behandeling met pijnstillers of antimigraine middelen volgt dan heb ik mij laten vertellen door een arts.

Vanuit de oosterse geneeskunde is de meest voorkomende verstoring die van de lever. Dit orgaan is nagenoeg bij iedere migraine betrokken. De lever is verbonden met frustratie, irritatie, boosheid en in het algemeen emotionele stress. Het niet uiten van deze emoties verstoort het functioneren van de lever. De energie van de lever raakt gestuwd, er ontstaat een combinatie van leverwind en hitte die naar het hoofd stijgt. Dit leidt tot hoofdpijn en migraine.

Ik merk in de praktijk dat onderstaande thema’s veel migrainepatiënten bezig houdt.

  • Voel je je onzeker over dingen die we onszelf hebben aangeleerd in een periode waarin we afhankelijk waren van anderen?
  • Heb je vaak de neiging om zoveel mogelijk voor iedereen te moeten regelen, te organiseren
  • Vind je het belangrijker wat anderen van je vinden dan wat je over jezelf vindt?
  • Zijn er misschien zaken uit het verleden die je nog boos maken of die je nog niet echt een plekje hebt kunnen geven?

Door het inzetten van reflexzonetherapie zijn al veel migraineklachten sterk verminderd of, zoals in mijn eigen voorbeeld,  helemaal verdwenen. Ook wordt er in mijn praktijk een behandelplan opgesteld waarin voedingsadvies en leefstijl advies word gegeven met daarbij de benodigde coaching om bepaalde thema’s een plekje te kunnen geven.

Zo, nu weet ik in ieder geval zeker dat ik het heb verteld en ik zou zeggen…Zeg het voort!

* Iets waarvan ik heel zeker weet dat ik het al heel vaak heb verteld,  is dat Reflexzonetherapie een prachtige en vaak zeer effectieve vorm is van complementaire zorg waarbij geen diagnose wordt gesteld. Bij (pijn)klachten adviseer ik altijd eerst een arts te bezoeken. Dit blijf ik vertellen om zo mijn steentje bij te dragen aan de samenwerking van de reguliere zorg met de complementaire zorg waarbij het belang van de patiënt op 1 staat.

IMG_5783 (2)